Det nordindiske køkken

Email: info@shabis.dk

Det nordindiske køkken

 

Grundstammen i det nordindiske er en række forskellige linser, grøntsager, roti og ris. Endvidere er det nordindiske køkken kendetegnet ved et udbredt brug af mælkeprodukter i madlavningen. Det kan for eksempel være mælk, paneer, ghee og yoghurt. Saucerne er som regel baseret på mælkeprodukter som for eksempel yoghurt. Andre almindelige ingredienser i det nordindiske køkken er chili, safran, nødder m.m

 

De muslimske Mughal kejsere, der herskede i Indien i flere hundrede år bidrog væsentligt til udviklingen af det indiske køkken. Derfor kaldes deres bidrag for Mughlai som nævnt ovenover. Mughal kejserne havde en rig madkultur, og der blev i deres regeringstid sat mange ressourcer ind på at videreudvikle det. Det var især tilfældet under kejserne Janhangir og Shah Jahan.

 

Nogle af de mest udbredte kødretter er blevet skabt som følge af den muslimske indflydelse i landet. Hinduerne må ikke spise kød og har derfor primært en vegetarisk kost. Muslimerne må derimod gerne spise kød og har bidraget væsentligt til det indiske køkken med mange kødretter. Nogen af de største eksponenter for denne trend var Mughal kejserne, som beskrevet ovenover.

 

I det nordindiske køkken bruges en tawa, som er en flad pande af støbejern, til at bage brød som for eksempel roti og paratha. Desuden anvender man en tandoor, som er en stor, rund og høj lerovn. En tandoor varmes op med kul eller brænde. En tandoor bruges til at bage brød som naan og kulcha. Desuden tilberedes den kendte ret tandoori chicken også i en tandoor. En tredje måde at tilberede brød på er ved friturestegning, som det er tilfældet med puri.

 

Samosa er en populær nordindisk snack, som også er ret udbredt i resten af verden. Herhjemme i Danmark har vi også mulighed for at købe samosa i især etniske butikker og nogen gange i de store supermarkedskæder. Fyldet i Samosa kan være vegetarisk med for eksempel kartofler og ærter. Men kan også være med kylling eller kød.

 

 

 

 

Copyright 2015 Shabis.dk